Çalışma İzni Nedir?

Çalışma izni sahibi olunmadan yabancı uyruk sahibi kişilerin farklı ülkede çalışması mümkün değildir. Yani çalışma izni zorunlu bir belgedir Gerekli olan belgelerin tamamlanması üzere Çalışma bakanlığına başvuru yapılır ve izin uygun görülürse çıkartılır.

İki farklı şekilde çalışma izni için başvuru yapılabilir, yurtiçi ve yurtdışı olmak üzere. Her iki izinde de istenen beleğeler aynıdır. Bu konuda en önemlisi çalışma izni işlemlerine başlamadan önce bir danışmandan yardım alınmasıdır. Bu süreci ve işleri kolaylaştıracaktır.

çalışma izni belgesi nedir

çalışma izni belgesi nedir

  • Çalışma İzni Belgesi Nedir?

Yabancı uyruklu vatandaşların ülkede çalışabilmesi için gerekli olan bir belgedir. Çalışma izin belgesi olmadan çalışmaya devam eden kişiler ve işverenler ciddi para cezaları ile karşılaşabilir.

Kişiler kendilerine uygun yöntemi seçerek çalışma izin belgesi başvurusunda bulunabilir.

Hem yurt içinde hem de yurt dışında iken bu başvuru yapılabilir. Yabancı uyruklu kişileri kontrol etmek, incelemek ve güvenlik açısından oldukça önem arz eden bir belgedir.

Çalışma İzni Belgesi Nasıl Alınır?

Çalışma izni belgesi alma sürecinin başlaması için öncelik ile çalışılacak yer ile şartların sağlanması ve sözleşme yapılması gerekmektedir. Başvuru yurtiçi veya yurtdışından yapılabilir ancak yurt içinden başvuru yapabilmek için kişinin oturma iznine sahip olması gerekmektedir.

Gerekli yeterlilikler tamamlandıktan sonra oturma ve çalışma izni ile birlikte yabancı uyruklu vatandaşlar çalışmaya başlayabilirler. Süre bitiminde ise uzatma talebi suç işlememek ve 6 ayda uzun süre yurt dışında kalmamak şartı ile yapılabilir.

Çalışma İzni Belgesi İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

Başvuru iki şekilde gerçekleşebilir. Bunlar;

Yurt dışından başvuru;

  • Kişinin bulunduğu ülkedeki Türk temsilciliğine başvuru yapması gerekmektedir.
  • Türkiye’de avukat veya işverene vekâlet vermelidir ki buradaki işlem ve başvurular yapılabilsin.
  • E-devlet üzerinden ön başvuru yapılır.
  • Gerekli olan evraklar 6 gün içinde Bakanlığa teslim edilmelidir.
  • Onay sonrası harç ödemeleri yapılır.
  • Kişi 180 gün içerisinde ülkeye giriş yapmalıdır.

Yut içinden başvuru;

  1. Kişinin mutlaka oturma izni olmalıdır.( En az 6 aylık)
  2. Online sistem üzerinden başvuru yapılır.
  3. Evraklar ilgili Bakanlığa yollanır.
  4. İnceleme sonrası onay alındığında harç ödemeleri yapılır ve süreç tamamlanır.

    çalışma izni belgesi nasıl alınır

    çalışma izni belgesi nasıl alınır

Çalışma İzin Belgesi Aşamaları Nelerdir?

Çalışma izin belgesi alımı aşamaları hem yurt içi hem de yurt dışı başvuralar aslında genel anlamı ile aynıdır. Sadece yurt dışında ilgili Türk temsilciliğine başvuru yapılır. Onun dışında sistem üzerinden çevrimiçi başvuru yapılır ve gerekli evraklar tamamlanır.

Bakanlık onayı alındıktan sonra ödeme yapılarak izin sahibi olunabilir.

Çalışma İzni Belgesi İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

İstenen belgeler mutlaka 6 gün içerisinde Bakanlığa teslim edilmelidir. Belge teslimi şahsen veya posta aracılığı ile yapılır. Bu belgeler çalışan için;

  • Resmi kurumlarca tercümesi onaylanmış mezuniyet belgesi aslı,
  • Öğrenimi yurt dışında tamamlamış kişiler için denklik belgesi,
  • Çalışma eğitim kurumlarında yapılacak ise Milli Eğitim bakanlığınca verilen yeterlilik belgesi,
  • Pasaport kopyası ve
  • Başvuru yurt içinden yapılıyor ise en az 6 ay süreli olan oturma izni belgesidir.

İşveren için ise istenen belgeler;

  1. Dilekçe,
  2. Faaliyet raporu,
  3. Türk Sicil gazetesi,
  4. İşçi ile yapılan sözleşme,
  5. Vekâletname ( Noter onaylı) ve
  6. Çalışan Türk vatandaşlarının maaş bilgisini içeren belgedir.

Çalışma İznine Kim Başvuru Yapar?

Belge başvuru kişi ya da vekâlet verdiği avukat, mali müşavir, danışmanca yapılabilir. Burada önemli olan belge almamanın cezalarını, istenen belgeleri ve süreci iyi bilen biri ile çalışmaktır. İşlemlerin hızlı ve doğru şekilde tamamlanması için bu önemlidir.

yabancılara çalışma izni başvurusu

Yabancı Çalışma İzni Başvuruları Nereye Nasıl Başvuru Yapılır?

Yabancı çalışma izni kişinin öğrenci olması ya da hukuki olarak durumuna göre farklılıklar içermektedir. Yabancı çalışma izninin düzenlendiği kanun Uluslararası İşgücü Kanunu’dur. Bu kanundaki 6. Maddeye istinaden yabancı çalışma izni almak isteyen yabancı uyruklu vatandaşlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığına müracaat etmelidirler. Eğer Türkiye ile arada sözleşme var ise izin durumu olmadan da çalışılabilir. İlgili mevzuat ve kanun ayrıntılı incelenmelidir.

Yurt dışından veya yurt içinde yapılacak müracaatlara göre başvuru işlemleri farklıdır. Yurt dışından yapılacak işlemlerde ilk önce konsolosluğa başvuru yapılmaktadır. Sonrasında Türkiye’de vekâlet verilen kişiler tarafından izin süreci tamamlanır.

Yabancılar İçin Çalışma İzni İçin Oturma İzni Gerekli Mi?

Çalışma iznine başvuru yapacak kişi bu başvuruyu yurt dışından yapacak ise zorunlu değildir. Ancak yurt içinden başvuru yapılacak ise oturum izni zorunludur. Oturum izni olmadan yabancı çalışma izni başvurusu yapılamaz.

Yabancı Uyruklu İşçi Çalıştırma İzni Nasıl Alınır?

Yabancı çalıştırma izni için bazı şartlara uymak gerekmektedir. Örneğin, şirket bünyesinde bir yabancı 5 Türk çalışması ve sermayenin 100000 Türk lirası olması gerekmektedir.

İlgili izinlere ilişkin şartlar yenilendiği için mutlaka bir danışman aracılığı ile başvuru yapılmalıdır. Gözden kaçan şartlar olur ise ya da eksik belgeler başvuru olumsuz sonuçlanabilir.

Yabancı Personel Çalışma İzni Başvuru Nedir Nasıl Yapılır?

Yabancı çalışma izninde hazırlanacak evraklar sektöre göre değişmektedir. Eğitim sektörü, turizm sektörü, ev hizmetleri vb. şekilde aranan şartlarda değişiklikler olabilmektedir. Ancak genel olarak ön izin şartları aynıdır.

İlgili izin için başvuru Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığına yapılır. Yurt dışından yapılacak başvurular için ise önce konsolosluğa başvuru yapılır.

Yabancı Çalışma İzni İçin Gerekli Belgeler

Yurt dışından ve ya yurt içinden başvuru fark etmeksizin istenen belgeler aynıdır. Aradaki tek fark yurt içinde oturum izni aranır. İstenen belgeler;

  • İşveren ile çalışan arasındaki sözleşme
  • Pasaport fotokopisi
  • Mezuniyet belgesinin onaylı tercümesi
  • Mali müşavir onaylı kar/zarar tablosu
  • İşverenin ait Türk Sicil gazetesidir.

Yabancılar Oturma İzni Olmadan Çalışma İzni Alınır Mı?

Yurt içinden yapılacak olan başvurularda yabancı oturma izni alınırken en az 6 ay süreli oturma izninin olması gerekmektedir. Oturma izni olmadan çalışma izni alınamaz.

Yurt dışından yapılacak olan başvurularda ise oturma izni başlangıçta aranmaz ancak Türkiye’ye gelindiği süreden itibaren yabancı uyruklu kişinin oturma izni alması gerekmektedir.

Yabancılar İçin İkametgâh İzni Nasıl Alınır Hangi Evraklar Gereklidir?

İkametgâh izni yabancı uyruklu kişinin bulunduğu şehirdeki Göç idarelerine yapılacak olan başvuru ile alınmaktadır. Göç idarelerine randevu belgesi ve gerekli diğer evraklar ile başvuru yapılır ve komisyon onayından sonra oturum izni çıkartılır. Oturum izninin türleri vardır. 8 yılı geçmeyen yabancılar için kısa dönem oturum izni başvurusu yapılabilir. Bu izin bir seferlik alınır. Kalıcı izin için ise danışmanlık hizmeti almalısınız.

Başvuru esnasında gerekli belgeler ise;

  • Randevu formu(danışmanlık şirketlerince hazırlanabilir.)
  • Özel Sağlık Sigortası
  • Harç ödemelerinin makbuzu ve belgesi
  • Kira kontratı veya tapu
  • Pasaport ve kimlik belge fotokopileri
  • Gelir belgesi( gelirin durumunu gösteren belge) dir.

Yabancılar İçin İkametgâh İçin Başvuru Aşamaları Nelerdir?

Yabancı ikametgâh izni için başvuru yapılacak yer Göç idareleridir. Başvuru formu ve diğer belgeler ile başvuru yapılır. Belgelerin kontrolü ve incelenmesi komisyon tarafından yapılır ve onaylanır. Kısa süreli izin 1 yıl olarak verilir ve tek sefer verilir. Kalıcı oturum ise iptal durumu olmadığı sürece devam eder.

yabancılar için oturma ikametgah belgesi

yabancılar için oturma ikametgah belgesi

Yabancılar İçin E-İkametgâh Ve Çalışma İzni Hakkında Genel Bir Bilgi Alabilir Miyim?

İkametgâh izni ve başvuru süreci ile ilgili kısaca YİMER denilen Yabancılar İletişim Merkezi üzerinden bilgi alınabilir. Yurt içi telefon 157 olup yurt dışı telefon ise +90 312 157 1122 dir.

Yabancı Uyruklu Çalışma İzni Ücreti Hakkında Bilgi Alabilir Miyim?

Çalışma izni çıkarılırken harç bedeli ve değerli kâğıt belge ödemesi yapılmaktadır. Bu ücretler her yıl değişmektedir. 2022 yılı için bedeller aşağıdaki şekildedir.

  1. Süre uzatımı dâhil olmak üzere 1 yıla kadar süreli izin: 1382,6 Türk lirası
  2. Süre uzatımı dâhil olmak üzere 2 yıla kadar süreli izin: 2772,4 Türk lirası
  3. Süre uzatımı dâhil olmak üzere 3 yıla kadar süreli izin: 4158,6 Türk lirası
  4. Süresiz izin: 13867,40 Türk lirası
  5. Değerli kâğıt ücreti: 160 Türk lirasıdır.

Ev Hizmetleri Yabancı Çalışma İzni Başvuru Nasıl Yapılır?

Çalışma iznini ev hizmetleri için almak isteyenler Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığına başvuru yapmalılardır. Diğer çalışma izinleri ile aynı belgeler ve şartlar aranmaktadır. Sadece ilgili dilekçe de ev hizmetlerine ait ibare bulunması gerekmektedir.